Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου το αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης μας γέμισε… ζουζούνια, καθώς την τόσο σημαντική ημέρα των γραμμών την τιμήσαμε με τα παιδάκια από τον παιδικό σταθμό «Ζουζούνια», που συνοδεύονταν από τους εκπαιδευτικούς τους Γεωργία Καραμητσάνη, Βάνα Τζ-Τζημοπούλου και Μάγδα. Το θέμα της δράσης μας ήταν η ζωή και το έργο του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που ακόμα και σήμερα 220 χρόνια από τη γέννηση του εμπνέει μικρούς και μεγάλους! Για τον λόγο αυτό η Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε να τιμάται στις 2 Απριλίου που ήταν η γενέθλια μέρα του.
Οι μικροί μας μια γυναίκα μίλησαν για τα παραμυθάκια που αγαπούν και παρακολούθησαν σύντομη προβολή για τη γεμάτη θέληση και κακούχιες ζωή του λογοτέχνη, καθώς αυτές αποτέλεσαν το έναυσμα για τη συγγραφή των ιστοριών του. Είναι γεγονός ότι ο Άντερσεν δεν περνάει μηνύματα μόνο με το επιμύθιο των ιστοριών του, αλλά και με τον βίο του. Ο Πάμφτωχος, ασθενικός με πολλές δυσκολίες στην προσωπική του ζωή, κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια και να γίνει αναγνωρισμένος συγγραφέας, όσο ακόμα ήταν στη ζωή. Ο Πολυγραφότατος δεν έγραψε μόνο ιστορίες για παιδιά, αλλά και μυθιστορήματα, βιβλία ταξιδιωτικών εντυπώσεων και αυτοβιογραφίες.
Μετά την ανάγνωση του παραμυθιού « Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι» ανέλαβαν… δράση, για να ζωντανέψουν τους ήρωες των παραμυθιών του Άντερσεν! Τους χρωμάτισαν με όμορφα φωτεινά χρώματα και δημιούργησαν ένα κολλάζ αποτυπώνοντας έτσι το… παραμυθένιο σύμπαν αυτού του δημιουργού. Σε αυτό το έργο τους η Τοσοδούλα κάνει παρέα με τη Μικρή Γοργόνα, το αηδόνι κελαηδάει στον Αυτοκράτορα, τα Κόκκινα παπούτσια είναι έτοιμα για χορό, η Ασχημόπαπο μεταμορφώνεται σε κύκνο, ο Μολυβένιος στρατιώτης και η Μπαλαρίνα του στη χαίρονται που αγριεύουν μαζί τους. ματαιόδοξος αυτοκράτορας ψάχνει τα ρούχα του.
Στόχος της δράσης μας ήταν να κατανοήσουν ακόμα και τα παιδάκια αυτής της μικρής ηλικίας ότι τα παραμύθια έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Οι ήρωες τους είναι, όπως και εμείς με αδυναμίες, αρετές και προσπαθούν να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Κάποια παραμύθια μας δείχνουν την θετική όψη της ζωής, άλλα κάποια μας αποκαλύπτουν και το σκληρό της πρόσωπο, γιατί δυστυχώς και αυτό υφίσταται. Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν: « Οτιδήποτε βλέπεις μπορεί να γίνει παραμύθι και μπορεί να βγάλεις μια ιστορία από οτιδήποτε αγγίξεις».
Υλοποίηση δράσης : Θεολογία Ταρλατζή, Ευαγγελία Καραμπερίδου
0 Σχόλια